• 05/09/2017

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τα στελέχη των Κατασκηνώσεων

Συνάντηση Μακαριωτάτου με τα στελέχη των Κατασκηνώσεων

1024 590 Filiaa.gr

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου με τα οργανωτικά στελέχη των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αφού ενημερώθηκε αναφορικά με τον βαθμό επίτευξης των στόχων της φετινής χρονιάς συνεχάρη τους συντελεστές της επιτυχίας, την οποία χαρακτήρισε «μεγίστη». Μάλιστα, στην επακολουθήσασα συζήτηση υπογράμμισε σε τόνο εξαιρετικά θερμό: «Οι Κατασκηνώσεις από της ιδρύσεώς τους διατηρούν μια ανοδική πορεία στην ποιότητα των παροχών και των υποδομών, στον αριθμό των συμμετεχόντων και στον βαθμό ικανοποίησής των παιδιών και των γονέων τους, όμως φέτος οι παραπάνω δείκτες εκτινάχθηκαν σε νέα ύψη». Ο Αρχιεπίσκοπος, πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, είχε ήδη αναφερθεί στους λόγους που κατά την γνώμη του οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «άγνωστες μέχρι σήμερα δυνάμεις δημιουργικότητας και πνευματικού ενθουσιασμού απελευθερώθηκαν, ώστε να καταστεί σαφές ότι μόνον ένας, ακόμη και ο πιο ικανός πνευματικός δεν μπορεί να επιτύχει, αυτό που μπορεί να επιτύχει η σύμπνοια και η συνεργασία ομόψυχων πνευματικών αδελφών. Η επιτυχία δεν είναι στόχος του ενός, αλλά στόχος ενότητας».

Πράγματι, φέτος ο Αρχιεπίσκοπος έλαβε την απόφαση, παράλληλα με τις βελτιώσεις των υποδομών, να προχωρήσει σε σημαντικές τομές, όσον αφορά την οργάνωση και τη στοχοθεσία του πνευματικού έργου της Κατασκήνωσης. Η πρώτη του ενέργεια ήταν το προκατασκηνωτικό κάλεσμα προς όλους τους ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ασκούν πνευματικό έργο. Οι ιερείς κλήθηκαν να ανταλλάξουν ιδέες, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να συζητήσουν ελεύθερα μεταξύ τους, με τα οργανωτικά στελέχη της Κατασκήνωσης και με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Κατά τον μήνα Μάιο έγιναν αρκετές συναντήσεις ποιμένων της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι συνέβαλαν τόσο στη διαμόρφωση των αποφάσεων για τον σχεδιασμό του κατασκηνωτικού πνευματικού έργου, όσο και στην πρακτική του εφαρμογή, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός. Το κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου και η αυθόρμητη ανταπόκριση των ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έκανε αισθητή μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια την πνοή ενός νέου «ανέμου ελευθερίας» στη διαμόρφωση των ομάδων συνεργασίας.

Η αύξηση του αριθμού των Κατασκηνωτών, η υψηλή λειτουργική ποιότητα των υποδομών, ο πλούτος και η ευρηματικότητα των μορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, η αγαστή συνεργασία των στελεχών, αποτέλεσαν παράγοντες με σημαντική επιρροή και στο πνευματικό έργο της Κατασκήνωσης. Τα παιδιά ζώντας μέσα σε ένα κλίμα αναψυχής, χαράς και ξεγνοιασιάς και με αφορμή τα πνευματικά ερεθίσματα που τους προσέφερε το κατασκηνωτικό πρόγραμμα  άνοιξαν πολλές συζητήσεις πάνω στα προβλήματα που απασχολούν την δική τους γενιά. Γονείς και κηδεμόνες κατακλύζουν με θετικά σχόλια τη Γραμματεία της Κατασκήνωσης, πράγμα που δείχνει ότι φέτος η Κατασκήνωση «έπιασε το σφυγμό» της σύγχρονης οικογένειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ερμήνευσε τα θετικά σχόλια των κατασκηνωτών και των γονέων ως εξής: «Μιλήσαμε στην καρδιά των παιδιών με τη γλώσσα της αλήθειας αλλά και της ελπίδας. Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα και με πόσο ενθουσιασμό μπορεί η νεανική καρδιά να ανταποκριθεί στο αίτημα της αγάπης, της φιλίας, της κοινωνικής ευαισθησίας, της οικολογικής ευθύνης».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ