Κέντρο Παιδείας Πολιτισμού & Εθελοντισμού της Ι.Α.Α.

(Κ.Π.Π.Ε.)

Το «Κέντρο Παιδείας Πολιτισμού & Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία”» είναι Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (ΦΕΚ Β´, Ἀρ. 757/29-04-2015), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο εν λόγω Ίδρυμα ανήκει και η δομή της Κατασκήνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία εγκαινιάστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο στις 14 Ιουνίου του 2012.
Η Κατασκήνωση περιλαμβάνει χώρους φιλοξενίας, εστίασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας,  αναψυχής με υπαίθρια παιχνίδια, πισίνες, γήπεδα ομαδικών αθλημάτων, ιατρείο, αναρρωτήριο και πολλούς άλλους βοηθητικούς χωρους. Οι εγκαταστάσεις είναι υψηλών προδιαγραφών και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφαλείας. Οι κατασκηνωτές ζουν τη μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης σε ένα προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα στη φύση. Η Κατασκήνωση λειτουργεί όλον τον χρόνο και παρέχει άρτιες κτιριακές και τεχνολογικές  υποδομές  για την υλοποίηση εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών προγραμμάτων, την οργάνωση και πραγματοποίηση επιμορφωτικών και πολιτιστικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων κατά τους φθινοπωρινούς και εαρινούς μήνες.

Καθ’ έτος οργανώνεται και ελέγχεται, από το μόνιμο και εποχικό προσωπικό, το τεχνικό, οικοδομικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό πρόγραμμα των κατασκηνωτικών περιόδων.
Παραθέτουμε ενδεικτικά παρακάτω παιδαγωγικά προγραμμάτα και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των κατασκηνωτικών περιόδων:

δραστηριότητες σχετικές με τη λατρευτική ζωή

μαθήματα κηπουρικής

μαθήματα ψηφιδωτού

παραδοσιακοί χοροί

ζωγραφική

προσομοίωση αρχαιολογικής ανασκαφής

χειροτεχνίες

αθλοπαιδείες

μαθήματα θεάτρου

μαθήματα μαγειρικής

μαθήματα Ιστορίας και Πολιτισμού

μαθήματα βυζαντινής μουσικής

Κάθε χρόνο φιλοξενούνται πάνω από 800 παιδιά όλων των ηλικιών, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων είναι διαθέσιμες για ενορίες, σχολεία και άλλους μορφωτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς.
Προθέσει και εμπνεύσει του Μακαριωτάτου είναι ο σχεδιασμός και η οργάνωση από το Ίδρυμα της διεύρυνσης των δομών. Στόχος είναι η φιλοξενία και η δημιουργία νέων δράσεων και εκδηλώσεων σχετικά με την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Εθελοντισμό.